Ik zat ook op d’Ampte (Liona)

Liona Appelman - grafisch vormgever en digital nomad

Blijf niet alleen de gebaande paden volgen, maar volg je nieuwsgierigheid!

-LIONA APPELMAN | GRAFISCH VORMGEVER EN DIGITAL NOMAD

Hi, ik ben Liona en ik kom uit Spierdijk. In mijn middelbareschooltijd leek het mij erg leuk om iets met interieurstyling te gaan doen, en zo koos ik de richting bouw/schilderen bij meneer Pronk. Na d’Ampte ging ik de opleiding In- & Outdoor Styling volgen op het Clusius College in Hoorn. Al gauw kwam ik erachter dat interieurstyling niet helemaal mijn ding was, maar deze opleiding was erg breed georiënteerd, dus ik leerde van alles en nog wat binnen de designwereld. Via een stageperiode kwam ik erachter dat ik grafisch vormgeving, webdesign en marketing interessant vond en ik leerde door middel van diverse online cursussen mijn weg binnen dit vak.

Een vervolgopleiding van vier jaar op het HBO was niet echt iets voor mij. Ik wist altijd heel goed wat ik wilde en merkte dat ik liever mijn eigen nieuwsgierigheid volgde dan dat ik weer vier jaar vastzat aan een verplicht leerprogramma. Ik denk dat als je zelf genoeg verantwoordelijkheid voelt voor je eigen toekomst en nieuwsgierig bent ingesteld dat je zelf in staat bent om heel veel toffe dingen te leren op een veel sneller tempo en misschien zelfs een hoger niveau. 

Na twee jaar als grafisch vormgever / webdesigner voor een baas te hebben gewerkt besloot ik het helemaal zelf te gaan doen als ondernemer. Ik had al een klein klantenbestand opgebouwd doordat ik naast mijn baan wat bijkluste. Ik besloot het roer helemaal om te gooien en mijn droomleven als digital nomad te gaan vervullen. Een digital nomad is iemand die zijn werk online kan doen en geen vaste woon- of werkplek heeft, je kunt je dus letterlijk de hele wereld afreizen, als je maar goede wifi hebt! Ik heb vanuit diverse toffe plekken in Azië en Europa gewerkt aan designprojecten voor klanten en aan mijn eigen online cursus platform P-Plan.nl, wat gaat over personal branding en persoonlijke ontwikkeling. 

Nu tijdens covid ben ik in Europa gebleven en heb ik wat meer de schoonheid en diversiteit van ons eigen continent kunnen ontdekken. Ik ben erachter gekomen dat reizen zonder in een vervuilend vliegtuig te stappen ook heel goed mogelijk is! Ik reis veel met de trein en bus. Ik zit er nu aan te denken om een nieuw project te gaan starten rondom duurzaam reizen voor digital nomads. Ik denk dat het heel belangrijk is om na te gaan denken over hoe we deze digital nomad lifestyle duurzaam en toekomstbestendig kunnen maken.

Ik wil de leerlingen van d’Ampte meegeven: volg je nieuwsgierigheid! Vind je iets interessant? Ga op onderzoek uit! Blijf niet alleen de gebaande paden volgen, maar ontdek ook nieuwe dingen. En vergeet niet om af en toe achter je laptop of smartphone vandaan te kruipen, want de wereld is je beste leerschool!

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.

Zoeken...

Waar ben je naar op zoek?