Vmbo leerjaar 3 en 4

Alles over de vmbo bovenbouw

Profielen en leerroutes

Op d’Ampte werken we in de bovenbouw met leerroutes. Binnen de leerroutes kun je ook onderdelen zelf kiezen. Het is dus mogelijk een lesprogramma samen te stellen dat helemaal bij jou past én zorgt voor een goede aansluiting op het mbo. d’Ampte is in Hoorn de enige vmbo-school waarbij je uit 10 verschillende leerroutes kunt kiezen in 6 verschillende profielen. Maar welke leerroute je bij ons ook kiest, je kunt na onze school nog alle kanten op in het mbo. Want bij ons heb je tot en met het vierde leerjaar wiskunde.

Economie & ondernemen

Video afspelen

Bouwen, Wonen & Interieur

Video afspelen

Mobiliteit & Transport

Video afspelen

Produceren, Installeren & Energie

Video afspelen

Zorg & Welzijn

Video afspelen

Dienstverlening & Producten

Video afspelen

Beroepsgerichte programma's voor basis en kader

In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volg je in het derde leerjaar volop praktijkvakken. De praktijklessen volg je op de moderne praktijkpleinen van d’Ampte. Je werkt eigenlijk in een levensechte situatie. Er is een winkel, een keuken, een beautysalon, een restaurant, een receptie, een kinderdagverblijf, een kantoor, een ontwerpatelier, een garage, een bouwwerkplaats, een timmerbedrijf en uiteraard ook een magazijn. Maar ook programmeren, autocad tekenen, websites ontwikkelen en grafisch ontwerpen met behulp van Imacs zijn onderdeel van de praktijklessen. Net écht dus!

Het komt ook voor dat je buiten de school een opdracht doet in een bedrijf, een instelling of een winkel. Vaak komen er mensen op bezoek die je moet bedienen, die iets bij je bestellen of waarvoor je iets moet maken. Zo kun je zelf ervaren wat bij je past. Alle doorstroommogelijkheden staan open voor jou!

Vakcollege routes

In leerjaar 3 en 4 is het mogelijk de vakcollege routes te vervolgen. In het derde jaar van de vakcollege route Techniek & Ondernemen rond je zelfs al onderdelen af en loop je stage. In het vierde leerjaar begin je ook al met de theorie én stage (BPV) van het mbo.

In de vakcollege route Gezondheidszorg & Welzijn heeft de lesstof vooral betrekking op het verzorgen van mensen. Naast de theorie krijg je veel praktijklessen en bevat het programma diverse stages. In het derde en vierde leerjaar richt je je al op de opleidingen Gezondheidszorg & Welzijn van het mbo. Na afloop heb je een vmbo diploma met veel extra vakken!

De leerroute Bewegen & Veiligheid is een mooie aansluiting op de vakcollege route Sport & Gezondheid in de onderbouw. Leerlingen in deze route kiezen vaak voor een vervolgopleiding op het gebied van sport of de uniformberoepen.

Mavo routes

In leerjaar 3 van de Mavo route volg je vier uur per week beroepsgerichte programma’s. Ben je creatief, dan volg je lessen drama en een beroepsgericht vak. Ga je voor sport, dan zijn er extra lessen lichamelijke opvoeding en een beroepsgericht vak.

In leerjaar 3 van de Tech-mavo sluit je het beroepsgerichte programma al af. In leerjaar 4 ben je nog 3 tot 4 dagen op het vmbo om je algemene vakken af te sluiten en volg je al 1 of 2 dagen onderwijs op het mbo. Op deze manier geven we vorm aan de koninklijke route vmbo, mbo, hbo.

In leerjaar 4 doe je bij de Gemengde Leerweg (GL) examen in vijf theorievakken en een beroepsgericht vak. Bij de Theoretische Leerweg (TL) heb je bij het examen naast zes theorievakken de keuze uit een zevende beroepsgericht vak.

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.

Zoeken...

Waar ben je naar op zoek?