Vmbo leerjaar 1 en 2

Alles over de vmbo onderbouw

Als je gekozen hebt voor d’Ampte, kom je in het eerste leerjaar: de brugklas. In leerjaar 1 en 2 (onderbouw) krijg je algemene én praktische, beroepsgerichte vakken. Alle leerlingen krijgen Nederlands, Engels, wiskunde, rekenen, biologie, lichamelijke opvoeding, Kracht In Controle (KIC), Mens & Maatschappij (MM), Kunst, Vormgeven & Media (KVM), nask en techniek.

We kiezen er bewust voor om de brugklassen heterogeen samen te stellen: dat betekent dat de lesstof op meerdere niveaus wordt aangeboden. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan werken.

In de brugklas kun je, afhankelijk van je advies, kiezen voor een route:

Brede route

De meeste leerlingen op d’Ampte kiezen voor de Brede route. Dat is natuurlijk niet voor niets. In de Brede route maak je namelijk kennis met alles wat d’Ampte te bieden heeft. Je komt in aanraking met alle leuke vakken en onderdelen die er zijn. Naast vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, rekenen en mens & maatschappij mag je in de talenturen ook nog kiezen voor lessen in digitale wijsheid, koken, podiumkunst en maak je allerlei creatieve werkstukken en optredens. Zo krijg je een idee wat jij leuk vindt en wat het beste bij jou past.

Talenturen

Als je kiest voor de Brede route op d’Ampte, dan kies je automatisch voor talenturen. In leerjaar 1 volg je namelijk 2 uur in de week lessen binnen de talenturen. Aan het begin van het schooljaar bepalen de docenten nog de inhoud van deze lessen en leer je de basis van Digitale Wijsheid, koken, drama, podiumkunsten, vormgeven en media.

Als je de ​basis beheerst, mag je later in het jaar steeds meer je eigen keuzes maken voor die onderdelen waar jij interesse in hebt. Wij kijken dan niet alleen naar het eindproduct, maar beoordelen je juist ook op samenwerking, ​leervaardigheden, ​kritisch denken, plannen, creëren.

Brede route

Video afspelen

Vakcollege route

Als je nu al weet dat je vanaf leerjaar 1 veel praktijkvakken wilt volgen en je weet ook al welke richting je erg leuk vindt, dan heeft d’Ampte drie fantastische vakcollege routes voor jou! In deze routes ontdek je – door veel praktijklessen, excursies, clinics, bezoeken aan bedrijven – of er in jou een echte vakman of vakvrouw schuilt. Als de route goed bij je past, kun je die vervolgen in leerjaar 3 en 4. Maak je na de onderbouw een andere keuze? Geen probleem. Je volgt namelijk altijd Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen, dus je kunt nog alle kanten op!

Welke mogelijkheden zijn er voor jou in onze vakcollege routes?

Techniek & ondernemen

Video afspelen

Gezondheidszorg & Welzijn

Video afspelen

Sport & Gezondheid

Video afspelen

Mavo route en Tech-mavo

Heb je een advies gemengde/theoretische leerweg (of een dubbel advies met kader) kom dan naar onze Mavo route. Dit is namelijk een echte mavo met natuurlijk theorie, maar juist ook eentje met veel praktijkvakken zoals LO2, drama en een beroepsgericht vak. De Mavo route op d’Ampte is dus creatief, sportief en praktijkgericht! Zo wordt leren nog leuker. Trouwens, als je je mavodiploma hebt behaald op d’Ampte, stroom je moeiteloos door naar de hoogste niveaus op het mbo!

Daarnaast is er op d’Ampte natuurlijk ook de Tech-mavo met al vanaf het eerste jaar vele uren techniek. Daar lees je hier alles over.

Tech-mavo

Video afspelen

Brede route

Video afspelen
d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.

Zoeken...

Waar ben je naar op zoek?